Оцінка ефективності роботи решіт зерноочисних машин із зигзагоподібним розташуванням отворів - Бажан, Ігор Миколайович; Лещенко, Сергій Миколайович; Васильковський, Олексій Михайлович (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
Робота присвячена підвищенню ефективності решітної сепарації зернового вороху шляхом застосування плоских коливальних решіт із зигзагоподібним розташуванням отворів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю досягнення нормативних показників чистоти зерна за умов обмежених технологічних можливостей традиційного обладнання. Розроблено математичну модель руху непрохідної частки вздовж отвору похилого решета, яка враховує сили тяжіння, тертя, нормальної реакції та опору шару зернового матеріалу. Отримано аналітичний розв’язок диференційного рівняння руху, що встановлює функціональну залежність швидкості переміщення частки від кута нахилу решета та кута відхилення отворів від поздовжньої осі. Встановлено критичну умову забезпечення стабільного транспортування зернової маси. Експериментальні дослідження виконано на лабораторному сепараторі з використанням зернового вороху озимої пшениці. Реалізовано центральний композиційний план другого порядку типу 2³ з варіюванням питомої подачі, частоти коливань та кута відхилення осей отворів. Отримано адекватну регресійну модель із коефіцієнтом детермінації R²=0,94. За методом функції бажаності Харрінгтона встановлено раціональні параметри: питома подача 900…1000 кг/(м·год), частота коливань 450…480 кол./хв, кут відхилення отворів 9…10°. Порівняно з традиційними решетами запропонована конструкція забезпечує підвищення ефективності сепарації на 12…15%, зростання питомої продуктивності на 15…18%, зменшення забивання отворів на 20…25% та зниження питомих енергозатрат на 16…18%.