Дослідження руху насінини в системі подачі посівної секції сошника сівалки - Вовнянко, Богдан Геннадійович (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
Досліджено фізичну природу нерівномірності розміщення насіння по глибині загортання, яка виникає внаслідок багаторазових відскоків насінин від дна борозни та хаотичного блокування ґрунтом на різних горизонтах. Розроблено конструкцію посівної секції з утримуючою п’яткою, що включає паралелограмний механізм, дисковий ніж, ущільнюючий коток, сошник з інтегрованою п’яткою та регулювальну штангу з пружинним елементом. Теоретично обґрунтовано раціональні конструкційні параметри п’ятки через аналіз балансу сил динамічного напору, тертя та прилипання ґрунту. Встановлено, що для типових ґрунтово-технологічних умов раціональне значення кута нахилу площини п’ятки до горизонту становить 15°, а кут нахилу бокових граней – 32°. В роботі доведена можливість зниження коефіцієнта варіації глибини загортання до агротехнічно допустимих значень.