Управління ресурсом фільтрів очищення оливи в логістичних системах технічного обслуговування ДВЗ - Новицький, Андрій Валентинович; Мельник, Валентина Іванівна; Лісецький, італій Олександрович; Новицький, Юрій Андрійович (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
Мета статті є висвітлення досліджень щодо науково обґрунтованих підходів до ефективного управління ресурсом фільтрів очищення оливи у логістичних системах технічного обслуговування автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ) у реальних умовах. Автори акцентують увагу на проблемах прискореного забруднення фільтрів через зміну режимів роботи, інтенсивності використання техніки та агресивних факторах (сезонність, якість палива), що призводить до зростання логістичних витрат, простоїв обладнання та скорочення ресурсу двигуна. Дослідження спрямоване на обґрунтування оптимальних інтервалів заміни фільтрів на основі статистичних даних експлуатації автомобілів Mazda, розробку принципів прогнозування залишкового ресурсу та інтеграцію моніторингу стану мастила для мінімізації витрат у системі ТО. Основна мета – підвищення надійності та економічної ефективності логістики обслуговування автопарку шляхом переходу від фіксованих до адаптивних графіків заміни. У роботі проведено комплексний аналіз статистичних даних щодо частоти заміни фільтрів очищення оливи на автомобілях Mazda в реальних умовах експлуатації. Встановлено ключові показники ресурсу фільтрів у системах змащення ДВЗ: середній інтервал заміни – 10,04 тис. км пробігу, середньоквадратичне відхилення – 3,04 тис. км, коефіцієнт варіації – 0,45. Розглянуто вплив конструктивних особливостей фільтрів (синтетичні волокна, багатошарові композити PE01-14-302B для SKYACTIV-G 2.0), що підвищують брудовмісність та ефективність фільтрації. Запропоновано методи управління ресурсом: моніторинг вмісту механічних домішків, кислотного та лужного дола, в’язкості мастила для подовження інтервалів заміни; адаптивні графіки ТО з урахуванням режимів експлуатації; прогнозування моделями деградації (згідно ДСТУ 3004-95). Проаналізовано типи несправності (засмічення, розрив дифузора), етапи забруднення (початковий – 0,2 г, критичний – 1,0 г) та рекомендації щодо запасних частин. Розроблено принципи оптимізації логістики: скорочення запасів, інтеграція сенсорів у бортовий комп'ютер, цифрове планування ТО. Дослідження базується на лабораторних тестах, польових даних та літературі джерелах, з акцентом на галузеве машинобудування, транспортну галузь з агрологістикою. Висновки дослідження підтверджують, що частина заміни фільтрів на фіксований пробіг є економічно невиправданою, тоді як моніторинг стану мастила дозволяє подовжити інтервал на 20-30%, оптимізувати запаси та знизити витрати ТО на 15-25%. Застосування синтетичних фільтрів створює передумови для підвищення ресурсу ДВЗ, зменшення простоїв та екологічних ризиків. Рекомендовано впроваджувати реальний час моніторингу забруднення, цифрові платформи для автопарків та стандартизовані протоколи для логістичного обслуговування.