Структура та зносостійкість дуплексних нітридних покриттів на титановому сплаві ВТ9 - Студент, Михайло Михайлович; Лук'яненко, Олександр Геннадійович; Задорожна, Христина Романівна; Маркович , Сергій Іванович; Гвоздецький, Володимир Миколайович; Студент, Олександра Зиновіївна (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
Досліджено структуру, мікротвердість та схильність до сколювання дуплексних покриттів на титановому сплаві ВТ9. Структура дуплексного покриття складається із дифузійного азотованого підшару та основного йонно-плазмового шару (Physical Vapor Deposition PVD) нітриду титану (надалі PVD TiN) або нітриду цирконію (PVD ZrN). Мікротвердість покриттів PVD, напилених на попередньо азотовані титанові зразки, є значно вищою ніж без азотованого підшару. Фазовим аналізом встановлено, що дифузійний азотований шар це твердий розчин азоту у титані без фазової плівки, а головною складовою PVD шару є нітрид титану TiN, або нітрид цирконію ZrN. Результати спектрального аналізу підтвердили, що PVD шари переважно містять титан, або цирконій та азот з незначною кількістю алюмінію у вигляді домішок. Встановлено, що азотований підшар суттєво зменшує схильність до утворення відколів обох дуплексних покриттів (азотований підшар + PVD TiN і азотований підшар + PVD ZrN) та на два порядки підвищує зносостійкість титанового сплаву.