Комп’ютерне моделювання та параметричний аналіз завадостійкості GNSS-приймачів літальних об’єктів - Новіцький, Павло Сергійович; Cтепаняк Михайло Васильович (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
У статті представлено розробку математичної моделі та програмної реалізації комп'ютерного моделювання впливу електромагнітних завад на навігаційні підсистеми кіберфізичних систем класу безпілотних літальних апаратів. Запропоновано метод чисельного оцінювання ефективності алгоритмів цифрової обробки сигналів у приймачах навігаційних супутникових систем через введення узагальненого коефіцієнта завадостійкості. Для врахування невизначеності вхідних параметрів застосовано метод Монте-Карло з 10000 симуляцій, що дозволяє отримати статистичний розподіл дальності придушення та 90% довірчі інтервали. Проведено аналіз чутливості моделі та верифікацію шляхом порівняння з експериментальними даними з літературних джерел.