Аналіз результатів геодезичного контролю положення в плані колій мостових кранів у цеху машинобудівного заводу - Пашинський, Віктор Антонович; Тихий, Андрій Анатолійович; Пашинський, Микола Вікторович; Мутель, Наталія Миколаївна (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
Проаналізовані результати чотирирічних геодезичних спостережень за положенням у плані колій мостових кранів у цеху машинобудівного заводу. Відхилення відстаней між осями кранових рейок від проєктного значення можна подати у вигляді випадкової величини з нормальним законом розподілу. Встановлені орієнтовні значення середньої швидкості зміни відхилень в часі та рекомендовані періодичності геодезичних зйомок положення кранових рейок у межах 1,5…3 роки.