Дослідження операцій в транспортних системах міського пасажирського транспорту - Козак, Світлана Володимирівна (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
У статті розглянуто застосування методів дослідження операцій у транспортних системах міського пасажирського транспорту. Проаналізовано особливості функціонування міських транспортних систем як складних соціально-технічних систем, визначено основні задачі оптимізації, що виникають у процесі їх планування та управління. Окрему увагу приділено математичним моделям, методам оптимізації, імітаційному моделюванню та використанню сучасних інформаційних технологій для підвищення ефективності перевезень пасажирів. Також комплексно розглянуто теоретичні та прикладні аспекти застосування методів дослідження операцій у транспортних системах міського пасажирського транспорту. Обґрунтовано доцільність використання оптимізаційних та імітаційних моделей для планування маршрутної мережі, розкладів руху та розподілу рухомого складу. Наведено приклади математичних моделей і критеріїв оптимальності, а також проаналізовано роль сучасних інформаційних технологій у підвищенні ефективності міських пасажирських перевезень.