Аналіз впливу параметрів на ефективність застосування генетичного алгоритму при вирішенні задачі синхронізації руху громадського транспорту - Мельнікова, Юлія Ігорівна (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
Стаття присвячена дослідженню функціональних особливостей генетичного алгоритму (ГА) як інструменту вирішення задачі синхронізації руху громадського транспорту. Синхронізація руху є складною комбінаторною оптимізаційною задачею, що характеризується випадковими параметрами попиту на послуги громадського транспорту і великим розміром системи транспортної мережі. Тому для вирішення даної задачі найчастіше використовується генетичний алгоритм. Незважаючи на значний потенціал використання генетичного алгоритму для синхронізації графіків руху, досягнення оптимальних показників ефективності прямо залежить від обґрунтованого визначення параметрів ГА. Метою дослідження є підвищення ефективності застосування генетичного алгоритму для вирішення задачі синхронізації руху в пересадочному вузлі шляхом налаштування параметрів ГА. В якості об’єкту дослідження було обрано наступні параметри генетичного алгоритму: розмір популяції, ймовірність кросинговеру, ймовірність мутації і кількість спроб мутацій. На основі проведених досліджень представлено результати аналізу чутливості середнього часу очікування пасажирів до параметрів ГА, які дозволили прийти до висновку, що на якість синхронізації впливає розмір популяції та ймовірність кросинговеру, а ймовірність мутації і кількість спроб мутацій не мають статистично значущого впливу на результати роботи генетичного алгоритму в межах даного дослідження.