Лазерне зміцнення інструментів та деталей обладнання ремонтних майстерень автомобільного транспорту в АПК - Ковальчук, Ю.О.; Лісовий, І.О.; Кравченко, В.В.; Ковальчук, А.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
Досліджено вплив лазерної обробки на приповерхневу мікроструктуру сплавів. Показано, яка сталь матиме максимальну твердість в результаті лазерного зміцнення серед сталей 40Х13, 30Х13 та 20Х13. Визначено оптимальний рівень розчинення в сталях Р6М5, 9ХС і ХВГ вихідних карбідів для отримання максимально можливої твердості при їх лазерній обробці. Досліджено значення мікротвердості та термостійкості бронзи в результаті її лазерного зміцнення. Відмічено значне збільшення терміну експлуатації загартованих лазером виробів в порівнянні зі стандартною термічною обробкою.