До визначення способу регулювання гальмівних сил причіпної ланки автопоїзда - Прогній, П.Б.; Чорний, Р.В.; Чорна, О.В.; Буряк, М.В.; Колодій, В.С.; Величенко, І.Є.; Петришин, Ю.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
У статті проаналізовано спосіб покращення гальмівної динаміки автопоїзда. Запропоновано метод регулювання гальмівних сил на колесах причіпної ланки для усунення бортової нерівномірності при її виявленні в процесі сервісного обслуговування гальмівної системи транспортного засобу. Наведено залежність між величиною гальмівного моменту на колесі та плечем прикладання зусилля від гальмівної камери для барабанних гальмівних механізмів з пневматичним приводом. Обґрунтовано спосіб регулювання гальмівних сил, прикладених до колеса, зміною передаточного відношення гальмівного механізму, за рахунок зміни плеча прикладання гальмівного зусилля від гальмівної камери до важеля повороту розтискного кулачка.