Споживацька і транспортна тара для автомобільних перевезень основних видів нафтопродуктів, ергономічні вимоги до поводження і складування - Загорянський, В. Г. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
Проведені у даній статі дослідження присвячені вирішенню актуальної проблеми розробки методики вибору оптимального асортименту споживацької і транспортної тари для автомобільних перевезень основних видів нафтопродуктів. При цьому слід відмітити, що тарним автоперевезенням нафтопродуктів приділяється недостатньо уваги. Автомобільний транспорт в основному забезпечує завезення нафтопродуктів у глибинні сільськогосподарські райони, а також для внутрішнього переміщення нафтопродуктів від нафтобаз до місць споживання. До основних видів нафтопродуктів, що перевозяться автомобільним транспортом, відносяться такі достатньо різні за своїми властивостями речовини, як бензини авіаційні, бензини автомобільні, палива для реактивних двигунів, нафтил, паливо дизельне, зріджені вуглеводневі гази, мастила нафтового походження, вазеліни, сировина для виробництва бітуму, гудрон, асфальт нафтовий, власне нафтобитум, парафіни нафтові рідкі та тверді. Визначено, що нафтопродукти, упаковані у транспортну тару, транспортують у контейнерах або транспортними пакетами у критих транспортних засобах відповідно до Правил перевезення вантажів автомобільним транспортом. При транспортуванні автомобільним транспортом нафтопродукти в обмежених кількостях упаковують відповідно до вимог Рекомендацій щодо перевезення небезпечних вантажів (типових правил, розроблених Організацією Об'єднаних Націй). На транспортну тару, транспортні засоби з нафтою та нафтопродуктами крім транспортного маркування, за потреби, завдають маркування, що характеризує транспортну небезпеку вантажу. В роботі запропоновано розширити асортимент споживацької і транспортної тари для автомобільних перевезень основних видів нафтопродуктів за рахунок вибору таких ефективних її видів, як контейнер-цистерна, контейнер середньої вантажопідйомності для масових вантажів (IBC-контейнер), флексітанк, м'який контейнер типу "біг-бег". Якщо правила техніки безпеки і охорони праці, ергономічні вимоги при транспортуванні нафтопродуктів наливом визначені чітко і докладно, то ці ж вимоги до тарного транспортування мають деякі особливості, які визначені в роботі.