Математичне моделювання поведінки ґрунту в процесі проколу - Хачатурян, С.Л.; Ковалевський, С.Г.; Хачатурян, О.С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
У роботі описується підхід до математичного моделювання поведінки ґрунту в процесі проколу як течії жорстко-пластичного середовища. Рух середовища розглядається в ейлеревих координатах. Робочий орган моделюється абсолютно твердим конусом. Наводяться та обґрунтовуються основні припущення. В підсумку аналітично виводяться всі залежності, що характеризують жорстко-пластичну течію – поля швидкостей, швидкостей деформацій і напружень.