Дослідження можливостей вдосконалення вантажних перевезень - Тарандушка, Л.А.; Кравченко, О.П.; Тарандушка, Я.І. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
Досліджено можливості вдосконалення організації вантажних перевезень для формування ефективної моделі управління транспортно-логістичним комплексом країни. Визначено напрями вдосконалення вантажних перевезень морським транспортом, як тим, що виконує найбільшу транспортну роботу з перевезення вантажів. Визначено, що застосування штучного інтелекту в морських вантажних перевезеннях дасть змогу контролювати температурні режими в контейнерах для зберігання якості їх вантажу, вдосконалювати процес транспортування за рахунок прискорення вибору учасників транспортного процесу, вибору оптимального маршруту перевезення, враховуючи недоліки минулих транспортних процесів, пришвидшити заключення договорів на перевезення вантажів, визначати ризики, стежити за станом здоров’я екіпажу та надавати вчасно медичну допомогу. Одночасно визначено способи зменшення забруднення навколишнього середовища при експлуатації морського транспорту, а саме: використання обладнання, що очищає відпрацьовані гази на суднах, застосування суден типу Panamax, що використовує пальне, яке має низький вміст сірки та інших шкідливих речовин. Також освоєння Арктичного Північного морського шляху дасть можливість пришвидшити вантажні перевезення з Китаю до Північної Європи.