Математична модель виявлення аномальних зв’язків між компонентами складної комп’ютерної системи - Мелешко, Є.В.; Якименко, М.С.; Міхав, В.В.; Шуліка, Я.П. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
Об’єктом дослідження є процес виявлення аномалій у високонавантажених складних комп’ютерних системах (ВНСКС). Сфера практичного використання включає ВНСКС, такі як сервери банківських транзакцій, хмарні платформи, де необхідно забезпечити стабільну роботу в умовах великої кількості запитів. Проблема, що вирішується в дослідженні, полягає у відсутності моделей виявлення аномалій у ВНСКС у реальному часі з заданою точністю в умовах обмежених ресурсів. Створено та досліджено математичну модель виявлення аномальних зв’язків між компонентами складної комп’ютерної системи (ВАЗККС). Результати тестування моделі показали наступні показники ефективності: точність – 84%, точність позитивних прогнозів – 87%, повнота – 74%, зважена середня точність (ЗСТ) – 78%. Позитивні результати дослідження пояснюються наступними передумовами, модель ВАЗККС використовує ортогональні векторні функції та проекційні матриці для аналізу аномалій у складній комп’ютерній системі. Що дозволяє будувати просторові розклади, за допомогою яких можна виявляти складні взаємозв’язки між компонентами складної комп’ютерної системи, використовуючи тільки власні вектори та значення. Таким чином, модель може застосовуватися для оперативного аналізу даних та виявлення аномалій в умовах обмежених ресурсів.