Концептуальна модель системи інформаційного протиборства координаційного центру з питань національної безпеки і оборони - Доренський, О.П.; Улічев, О.С.; Задорожний, К. О.; Коваленко, А.С.; Дрєєва, Г.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
Стаття присвячена актуальній проблемі підвищення ефективності інформаційного протиборства, що провадиться координаційним органом з питань національної безпеки і оборони – центром протидії дезінформації. Мета дослідження досягається шляхом синтезу концептуальної моделі системи інформаційного протиборства, її застосування для виявлення слабких сторін та, як наслідок, удосконалення механізму протидії дезінформації задля підвищення його ефективності: забезпечення результативності протидії деструктивним інформаційним впливам і кампаніям, пропаганді, реальним та потенційним загрозам в інформаційній сфері, запобігання спробам маніпулювання громадською думкою. Означений механізм протидії передбачає реагування на дезінформаційні атаки шляхом створення і розміщення відповідного контенту в соціальних мережах. Водночас, результати цього дослідження показали недостатність охоплення цільової авдиторії WhatsApp, що формує недолік системи інформаційного протиборства, який закономірно чинить негативний вплив на ефективність її функціонування. Крім того, аналіз результатів цього дослідження показала важливість удосконалення процесу детектування інформаційних загроз за допомогою ІТ, технологій і інструментів штучного інтелекту, що дозволить скоротити час виявлення загроз в інформаційній сфері. Тож, для вирішення існуючої проблеми пропонується розширити охоплення цільової авдиторії WhatsApp для підвищення ефективності протидії дезінформації координаційним органом, який бере участь в забезпеченні інформаційної безпеки держави, виявленні й протидії дезінформації, пропаганді, деструктивним інфовпливам, проводить заходи для протидії загрозам в інформаційній сфері. Практична цінність отриманих результатів полягає в зменшенні вразливості органів виконавчої влади та суспільства до інформаційних загроз шляхом підвищення ефективності протидії дезінформації. Водночас, це забезпечить зростання результативності інформаційного реагування на дезінформацію, пропаганду і маніпуляції, скоротить час між появою фейкової інформації та її виявленням, забезпечить ефективне оцінювання ризиків для національної безпеки в інформаційному просторі.