Оцінка величини і характеру зношування зірочок ланцюгових передач сільськогосподарських машин - Гупка, А.Б.; Аулін, В.В.; Цьонь, Г.Б.; Буховець, В.М; Пиндус, Т.Б. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
У статті досліджено процес зношування зірочок ланцюгових передач бурякозбиральних машин, зокрема механізму викопування та очищення буряків. Встановлено, що основною причиною інтенсивного зношування зірочок є вплив абразивних частинок. Проаналізовано результати комплексних випробувань та визначено основні статистичні характеристики процесу зношування зірочок. Запропоновано використання розподілу Вейбулла-Гнеденка для опису закону розподілу експлуатаційного ресурсу зірочок. Обґрунтовано можливі шляхи підвищення ресурсу зірочок, зокрема впровадження зміцнювальних технологій та заходів щодо зниження впливу абразиву.