Дослідження параметрів точності виготовлення зубчатого зачеплення гідравлічних шестеренних насосів групи 1 - Щербина, К.К.; Годорожа, В.А.; Кириченко, А.М.; Апаракін, А. Р. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
У статті представлено результати дослідження параметрів точності виготовлення зубчастого зачеплення гідравлічних шестеренних насосів групи 1. Актуальність роботи зумовлена високими вимогами до точності геометричних параметрів зубчастого зачеплення, що забезпечує ефективну роботу насосів, мінімізацію витоків і втрат потужності. У дослідженні розглянуто основні похибки, що виникають під час виготовлення зубчастих коліс, зокрема відхилення профілю, кроку, концентричності та бокового зазору. Проведено аналіз впливу цих похибок на гідромеханічні параметри насосів, включаючи коефіцієнт корисної дії, рівень шуму та зносостійкість. Застосовано сучасні методи контролю точності, такі як оптична та контактна профілометрія, що дозволило отримати кількісну оцінку параметрів точності. Результати дослідження можуть бути використані для підвищення ефективності та надійності гідравлічних шестеренних насосів, що є важливим для галузей машинобудування та гідравлічної техніки. Одним із шляхів є дослідження взаємовпливу вихідних параметрів функціонування шестеренної гідравлічної машини.