Розроблення мехатронних систем цільового поділу та відбору насіннєвого матеріалу - Алієв, Е.Б.; Алієва, О.Ю.; Говоруха, В.Б.; Кобець, О.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
Одним із ключових етапів обробки насіннєвого матеріалу є сортування, адже насіннєва суміш містить домішки різного походження: стебла, листя, мінеральні включення, насіння бур'янів та пошкоджене насіння основної культури. Сортування насіння, як підзадача сепарації, базується на фізичних відмінностях між компонентами суміші. До основних фізичних характеристик насіння належать розмір, форма, вага, колір, щільність тощо. Ці властивості визначають параметри сучасного насіннєочисного обладнання, впливаючи на його конструкцію та ефективність. Розглянуто сучасні методи сепарації за фізико-механічними властивостями, зокрема за аеродинамічними характеристиками (пневматичні колонки), розміром (решета різної форми), щільністю (пневмовібросепаратори), пружністю, електрофізичними властивостями (діелектричні сепаратори), кольором (фотосепаратори). Представлено технологічні лінії сепарації дрібнонасіннєвих культур, що враховують ці параметри. Описано конструкції адаптивного аеродинамічного, віброрешітного, вібропневматичного сепараторів, селекційно-насінницького трієра та фотоелектронного сепаратора. Вони оснащені датчиками, електродвигунами, блоками керування та програмним забезпеченням, що дозволяє підвищити продуктивність і якість сепарації. Впровадження адаптивних мехатронних систем у процеси первинного насінництва дозволяє покращити якість насіння, зменшити енерговитрати та забезпечити гнучкість технологічних ліній. Результати досліджень підтверджують ефективність запропонованих конструкцій, сприяючи розвитку сучасних методів сепарації насіннєвого матеріалу.