Методичні основи створення вимірювального комплексу для реєстрації сигналів акустичної емісії при механічній обробці - Мітєв, Д. О.; Кропівний, В. М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Представлено методичні основи створення вимірювального комплексу для реєстрації сигналів акустичної емісії під час механічної обробки металів. Розглянуто принципи виникнення акустичної емісії та їх зв’язок із параметрами різання, що дозволяє здійснювати моніторинг стану інструмента та оптимізувати технологічний процес. Експериментальні дослідження підтверджують ефективність використання акустичної емісії для своєчасного виявлення перевантажень і прогнозування зносу, відкриваючи перспективи для впровадження автоматизованих систем контролю процесу механічної обробки металевих матеріалів.