Контекстуальні характеристики цифрових слідів та їхній вплив на інформаційну безпеку університету - Лахно, М. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Для галузі управління інформаційною безпекою (ІБ) інформаційно-освітнього середовища університету (ІОСУ) показано, що ефективне використання даних, отриманих шляхом збирання та аналізу різних цифрових слідів (ЦС) користувачів, включно зі студентами, викладачами та співробітниками, можливе для підвищення рівня ІБ і ступеня його захищеності від зовнішніх і внутрішніх загроз. Розроблено концептуальну модель модуля системи підтримки прийняття рішень (СППР), що базується на аналізі ЦС користувачів ІОСУ. Модель враховує як контекстно-залежні, так і контекстно-незалежні характеристики ЦС (відповідно КЗХ, КНХ), що впливають на стан ІБ в ІОСУ. Аналіз ЦС у межах ІОСУ надає фахівцям з ІБ університету можливість не тільки визначати рівні компетентності та відстежувати індивідуальні освітні траєкторії студентів, а й розробляти відповідні керуючі впливи для забезпечення стійкості ІБ. Розглядається використання програмних продуктів, як-от Splunk і ELK Stack (що включає Elasticsearch, Logstash і Kibana), що дають змогу не тільки ефективно аналізувати, а й виявляти потенційні загрози ІБ ІОСУ. Ці інструменти забезпечують університетам високу ефективність в ідентифікації, відстеженні та аналізі проблем, пов'язаних із ЦС користувачів, тим самим сприяючи поліпшенню захисту від несанкціонованого доступу до ресурсів ІОСУ.