Обґрунтування пристрою для зменшення тягового опору плуга - Мачок, Ю. В.; Артеменко, Д. Ю.; Амосов, В. В.; Петренко, Д. І. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Проведений аналіз конструкцій і досліджень плугів, показав, що перспективним напрямом зниження енергоємність процесу оранки є максимальне зменшення тертя п’яти польової дошки об стінку борозни. Запропоновано встановлення у задній частині польової дошки корпусу плуга активного елемента кочення у вигляді вальця бочкоподібного типу, який перетворює тертя ковзання в тертя кочення та знижує енергоємність процесу оранки. Розроблено математичну модель для теоретичного визначення основних параметрів пристрою для зменшення тягового опору корпусу плуга та встановлено залежності, які впливають на процес його роботи.