Метод виявлення розповсюджувачів дезінформації на основі графового представлення структури соціальної мережі - Лозинська, О. В.; Марків, О. О.; Висоцька, В. А. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
У роботі розглянуто проблему поширення та виявлення дезінформації в соціальних мережах. На основі проведеного аналізу, досліджено, що проблема виявлення дезінформації тісно пов’язана насамперед з проблемою виявлення розповсюджувачів даної дезінформації. Запропоновано метод виявлення розповсюджувачів дезінформації на основі представлення соціальної мережі у вигляді орієнтованого графа, з поділом користувачів на спільноти. Введено класифікацію вузлів (сусідні, граничні та основні) та показано, яку роль вони відіграють у поширенні інформації. Проведено аналіз україномовного датасету новин, що включає понад 2000 записів, з метою виявлення користувачів, які потенційно можуть стати розповсюджувачами інформації (як правдивої так і неправдивої). Отримані результати демонструють, що граничні та окремі основні вузли є ключовими для передачі фейкової інформації всередині спільнот. Запропонований підхід дає змогу підвищити ефективність виявлення потенційних розповсюджувачів дезінформації.