Просторова жорсткість робочого органа верстата з комбінованою кінематикою - Кириченко, А. М.; Кропівний, О. О.; Амірсеідов, М. Е. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
У статті наведено теоретичні викладки для визначення матриці жорсткості робочого органа верстата на основі двохкоординатного механізму паралельної структури з ланками змінної довжини. Для визначення матриці жорсткості використано метод розкладення на прості пружини, згідно якого ланки механізму паралельної структури розглядаються як прості лінійні та крутильні пружини (або їх комбінації), а матриця жорсткості механізму паралельної структури визначається як поєднання матриць жорсткості усіх ланок-пружин.