Стек транспортних протоколів бездротової мережі Easy Net Everywhere - Смірнов, В. В.; Смірнова, Н. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Метою статті є презентація розробленого та реалізованого стека транспортних протоколів бездротової мережі Easy Net Everywhere. Авторами в рамках науково-дослідної теми «Створення мобільної мережі 2.4 GHz з адаптивною аморфною топологією для управління роєм БПЛА і робототехнічних об'єктів», реєстраційний № 0120U104088, було проведено аналіз наявних бездротових мереж на предмет можливості використання транспортних протоколів цих мереж у мережі Easy Net Everywhere. Аналіз засвідчив, що для розв'язання задачі керування віддаленими і мобільними в просторі об'єктами необхідне розроблення пропрієтарних компактних транспортних протоколів. Показано архітектури бездротової мережі, для яких створено транспортні протоколи, такі, як протоколи простого та адресного обміну текстовими повідомленнями, протоколи обміну даними в одній мережі без маршрутизації та з маршрутизацією, протоколи обміну даними в різних мережах без маршрутизації та з маршрутизацією. Описано структуру протоколів, які реалізують доставку даних вузлу-одержувачу. Описано умови застосування кожного протоколу залежно від конфігурації мережі. Стек протоколів розділено на групи. До першої групи належать протоколи обміну даними між вузлами однієї мережі з унікальним або груповим паролем. До другої групи належать протоколи обміну даними між вузлами різних мереж з унікальним паролем. До третьої групи належать протоколи обміну даними з використанням маршрутизації пакетів. Кожен протокол має свій ідентифікатор. Відповідно до ідентифікатора вузол мережі обирає протокол для передавання даних на стороні передавача і протокол для приймання даних на стороні приймача. Результати тестів показали ефективність розроблених протоколів під час передавання даних у мережі. Таким чином, розв'язано завдання розроблення стека транспортних протоколів для мережі Easy Net Everywhere. За допомогою цих протоколів стає можливим керування віддаленими, розподіленими і мобільними в просторі об'єктами та отримання даних телеметрії з цих об'єктів.