Обґрунтування конструкції котка для ущільнення свіже підготовленого ґрунту майданчика під майбутнє будівництво - Настоящий, В. А.; Артеменко, Д. Ю.; Кислун, О. А.; Дарієнко, В. В.; Скриннік, І. О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
В роботі показані результати пошукових науково-теоретичних досліджень конструктивних особливостей котка для ущільнення свіже підготовленого ґрунту майданчика під майбутнє будівництво. Під час аналізу конструкцій існуючих котків було встановлено, що вони не в повній мірі задовольняють вимогам до рівномірного ущільнення ґрунту по глибині і ширині робочої частини котка. Виявлено, що на рівномірність ущільнення ґрунту може істотно впливати конфігурація зовнішньої робочої поверхні котка в площині руху. Тому оптимізація конструкції робочої поверхні котка дозволить значно впливати на якість ущільнення, а подальша розробка нових конструкцій робочих поверхонь котків для ущільнення ґрунту є актуальною задачею. З цією метою був запропонований новий коток призначений для якісного ущільнення свіже підготовленого ґрунту на максимальну глибину за мінімальну кількість проходів. За допомогою математичного моделювання досліджено процес взаємодії котка з ґрунтовим середовищем. Визначено, що основними факторами, які впливають на процес ущільнення, є конструкція робочого органу та фізико – механічні властивості ґрунту. Встановлено, що характер розподілення питомого тиску під робочою поверхнею котка відповідає його конструктивним особливостям. Ефективність запропонованої конструкції котка для ущільнення свіже підготовленого ґрунту забезпечується тим, що за рахунок конструкції його робочої поверхні можна забезпечити рівномірне ущільнення ґрунту по ширині захвату котка на максимальну глибину та зменшити кількість проходів котка для забезпечення необхідної рівномірності ущільнення.