Забезпечення належного рівня якості надання послуг підприємствами технічного сервісу колісних транспортних засобів проведенням їх акредитації - Сергійчук, А. А.; Аулін, В. В.; Гриньків, А. В.; Сергійчук, А. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
В статті розглянуто проблему забезпечення належного рівня якості надання послуг підприємствами технічного сервісу колісних транспортних засобів проведеннях їх акредитації через створення б випробувальної лабораторії. Проаналізовано основні напрямки підвищення якості технічного сервісу колісних транспортних засобів з впровадженням Стандартів ISO 9001:2015, ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019. Зазначено, що система управління якістю транспортних послуг на підприємстві повинна враховувати їх специфіку. Визначено етапи формування системи управління якості без впровадження і з впровадженням випробувальної лабораторії перевірки конструкції та технічного стану колісних транспортних засобів. Показано, що напрямки забезпечення належного рівня якості надання послуг підприємством ТОВ "АВТОМОТОДІАГНОСТИКА" сформовані з використанням концепції Total Quality Managment – комплексного управління якості на підприємстві. Розроблено п'ять етапів впровадження ДСТУ ISO/IEC 17085:2019 у діяльність підприємства станції технічного обслуговування ТОВ "АВТОМОТОДІАГНОСТИКА". Зазначимо, що на завершальному етапі впровадження СТАНДАРТУ передбачається зовнішній аудит Національним агентством з акредитації України. За результатом перевірки підприємства технічного сервісу видано сертифікат відповідності міжнародного стандарту ISO/IEC 17025:2019. Для засвідчення позитивного проходження акредитацій надається право створення випробувальної лабораторії конструкції та технічного стану колісних транспортних засобів. Визначено зміни в структурі підприємства та наведена організаційна структура випробувальної лабораторії на ТОВ "АВТОМОТОДІАГНОСТИКА" м. Кропивницький та зазначено її основні дільниці. Сформульовано мету, основні завдання, обов'язкові настанови надання послуг випробувальною лабораторією. Сформульовано вимоги до отриманої інформації щодо випробування колісних транспортних засобів, її конфіденційність. Визначені можливості, якими наділена випробувальна лабораторія, її функціонування та об'єктів дослідження. Згідно ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 показано які дослідження колісних транспортних засобів проводить випробувальна лабораторія: категорії транспортних засобів, причепів та напівпричепів, обладнання. Зазначено типи перевірок і рівнів процесів в вузлах, системах і агрегатах колісних транспортних засобів. Показано які методи і методики та обладнання використовує випробувальна лабораторія у своїй діяльності. Визначено вимоги до складання звітів (протоколів) по випробуванням та яку інформацію має містити протокол випробування.