Інтелектуальна система моніторингу дотримання правил паркування транспортних засобів - Матійчук, Л. П.; Доренський, О. П.; Шишацька, О. В.; Шишацький, А. В.; Музичишин, Я. І. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Праця присвячена створенню інтелектуальної системи моніторингу за дотриманням правил паркування з використанням нейронних мереж в умовах змінного освітлення, різних кутів огляду та якості відеопотоку. Ця мета досягнута шляхом математичної формалізації технологічного процесу інтелектуального моніторингу за дотриманням правил паркування з урахуванням таких технологічних аспектів, як детекція транспортного засобу із використанням моделі YOLO (You Only Look Once), локалізація і розпізнавання номерного знаку за допомогою комбінованого поєднання алгоритмів YOLO та EasyOCR (перший забезпечує виокремлення області номерного знака, другий – розпізнавання), перевірка факту оплати паркування з «прив’язкою» до номерного знака транспортного засобу. На основі математичних моделей побудовано узагальнену модель інтелектуальної системи моніторингу за дотриманням правил паркування, запропоновано архітектуру інтелектуальної системи з урахуванням технологічних аспектів реальних умов функціонування системи та її програмну реалізацію. Представлені результати експериментального тестування запропонованої інтелектуальної системи на реальних відеозаписах підтвердили її придатність до фукнціонування в умовах змінного освітлення, різних кутів огляду, якості відеозапису. Обрана стратегія збору даних – один кадр за хвилину – забезпечує баланс між точністю моніторингу та економією обчислювальних ресурсів, що робить і- систему масштабованою, ефективною для впровадження в інтелектуальні системи управління паркувальним простором.