Оптимізація роботи мікросервісів на основі теорії ігор - Улічев, О. С.; Кулагін, В. П. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Завдяки високій гнучкості та здатності до масштабування мікросервісна архітектура стала актуальним і популярним підходом у розробці сучасних програмних систем. Водночас її застосування ставить нові завдання, пов’язані з керуванням ресурсами та забезпеченням стабільної якості обслуговування. У цій статті запропоновано підхід до оптимізації роботи мікросервісів на основі теорії ігор. Запропоновано модель, в якій кожен мікросервіс розглядається як гравець, що прагне оптимізувати власну вигоду (наприклад, мінімізувати час відповіді) при спільному використанні обмежених ресурсів. Використовуючи концепцію рівноваги Неша, розроблено Game Theory Controller - контролер, що обчислює оптимальний розподіл ресурсів між мікросервісами. Наведено математичну модель такої гри, псевдокод алгоритму пошуку рівноваги, а також архітектурну схему інтеграції контролера в систему оркестрації контейнерів. Експериментальні результати моделювання демонструють, що запропонований підхід дозволяє збалансувати навантаження між сервісами та зменшити середній час відповіді системи у порівнянні з традиційними стратегіями (наприклад, Binpack та Spread). У висновках обговорено доцільність застосування теорії ігор для керування мікросервісами та окреслено напрями подальших досліджень.