Eволюційна адаптація політик DLP за умов дрейфу концепції у потокових даних - Віжевський, П. В.; Савенко, О. С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
У сучасних DLP-системах, що обробляють потокові дані у хмарних і гібридних середовищах, фіксовані політики швидко деградують через дрейф концепції. Оператори змушені одночасно утримувати ризик-зважену вартість пропусків на прийнятному рівні, обмежувати навантаження від хибних спрацювань, виконувати SLO за затримкою та забезпечувати стабільність тривог за жорстких бюджетів пам’яті й обчислень. Це створює суперечливі вимоги, які традиційні детектори або ручне тюнінгування політик вирішують неповною мірою. Робота пропонує онлайновий еволюційний метод адаптації політик, який формулює синхронне налаштування як багатокритеріальну оптимізацію за обмежених ресурсів. Застосовано хромосомне кодування політик, кероване дрейфом перемикання «дослідження/експлуатація», архів перевірених рішень для «теплих» стартів, компактну активну суміш та захищені відкочування для операційної безпеки. Експериментальна оцінка на восьми потоках (синтетичних і реальних) демонструє, що інтегральна вартість утримується в межах 0–3,5% від найкращого базового методу (середній абсолютний розрив ≈1,6%), дотримано p95 < 100 мс часу обробки, а мінливість частоти тривог знижено на 50–63%, при тому частота хибних спрацювань лишається співставною або нижчою. Виявлено дві чутливості: поріг «брами дрейфу», що керує балансом дослідження/експлуатації, і короткі обчислювальні сплески одразу після виявленої зміни. Їх пом’якшують архівні «теплі» старти, компактна суміш і бюджети на інтенсивність мутацій без втрати чутливості.