STRIDE-моделювання загроз кібербезпеці локальних комп’ютерних мереж - Полотай, О. І.; Доренський, О. П.; Коваленко, А. С.; Буравченко, К. О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Праця присвячена проблемі забезпечення кібербезпеки LAN в умовах зростання кількості та складності загроз, для вирішення якої сформувано узагальнений адаптивний спосіб моделювання загроз LAN на основі STRIDE. За результатами дослідження визначено наявний розрив між теоретичними моделями загроз і їх практичною реалізацією у контексті локальних комп’ютерних мереж. На основі побудови моделі DFD сформовано структуроване представлення типових компонент LAN, зовнішні сутності, мережеві процеси та потоки даних. До кожного елементу моделі застосовано класифікацію загроз STRIDE, що дозволило систематизувати потенційні ризики, сформувати матрицю загроз для подальшого аналізу. Адаптивний метод моделювання загроз включає процеси аналізу архітектури мережі, автоматизованого формування переліку загроз, вибору релевантних контрзаходів, моделювання захищеної мережі, верифікації в симуляційному середовищі. Оцінювання його ефективності здійснено за критеріями повноти покриття загроз, адаптивності, практичності впровадження та можливості автоматизації. Результати дослідження показали, що застосування STRIDE у поєднанні з DFD-моделюванням дозволяє підвищити рівень структурованості аналізу кіберзагроз, реалізувати системний підхід до формування моделі захисту локальної мережі. Це дає можливість ідентифікувати потенційні вразливості, які часто залишаються поза увагою при традиційних підходах. Перспективами подальших розвідок є розроблення програмних засобів для автоматизації STRIDE-моделювання та інтеграція інструментів штучного інтелекту для підвищення ефективності захисту LAN.