Антифрикційні властивості титанового сплаву ВТ6, зміцненого дифузійним насиченням елементами втілення - Студент, М. М.; Лук’яненко, О. Г.; Погрелюк, І. М.; Маркович, С. І.; Труш, В. С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
В роботі вивчали вплив модифікування поверхні титанового сплаву ВТ6 елементами втілення (азот, кисень) для підвищення його трибологічних характеристик в парі із контртілом із сталі Х18Н10Т в умовах тертя ковзанням без мащення за питомого навантаження 1,0 MPa упродовж 600 с. Хіміко-термічною обробкою на титанових зразках було сформовано дифузійні поверхнево зміцнені шари. Визначено їх фазовий склад, який після азотування відповідав нітриду титану, оксидування – оксиду титану, а після оксинітрування – оксинітриду титану. Коефіцієнт тертя у парі азотований сплав ВТ6 – сталь Х18Н10Т зростає у часі випробувань та досягав високого значення (f = 0,6). Гострі виступи на азотованій поверхні зрізали шари нержавної сталі. Коефіцієнт тертя у парі оксидований та оксінітрований ВТ6 – сталь Х18Н10Т знижувався у часі та досягав низьких значень (f = 0,15…0,20), що відбувалось внаслідок притирання поверхонь цих елементів тертя.