Дослідження деформовано-напруженого стану несучої рами напівпричепів - Папінко, А. І.; Мосьпан, В. М.; Башуцький, М. Р.; Бірючинський, В. В.; Попович, О. І. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Робота присвячена аналізу деформовано-напруженого стану несучих рам напівпричепів, що експлуатуються в складних умовах. Застосовано модифікований метод мінімуму потенціальної енергії деформації з урахуванням енергій згину та кручення. Використання функції Хевісайда дозволило ефективно обробити зміни жорсткостей конструкції. Моделювання дозволило оптимізувати конструкцію рами та її вузлів, підвищити надійність і зменшити матеріаломісткість. Це забезпечує довговічність та безпеку експлуатації напівпричепів.