Дослідження відновлення деталей шестеренних насосів пластичним деформуванням - Іванкова, О. В.; Федін, В. О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Відновлення зношених деталей сільськогосподарської техніки дає змогу суттєво скоротити час простою машин, а також підвищити якість ремонту та позитивно впливати на показники довговічності машин. На зараз існує потреба в дослідженнях використання технологій, що ґрунтуються на пластичній деформації у ремонті конкретних деталей. Актуальним наразі є аналіз можливості застосування пластичного деформування у відновленні зношених втулок шестеренних насосів гідросистем автотракторної техніки. Для цього дослідили залежність зміни об’єму втулки від зміни її геометричних параметрів при відновленні пластичним деформуванням (осадженням). У статті представлено результати досліджень по підвищенню ефективності технічного сервісу гідравлічних систем автотракторної техніки шляхом вдосконалення технології відновлення втулок шестеренних насосів методом пластичної деформації, з урахуванням закономірностей зношування та об’ємних характеристик деталей. Приведені результати техніко-аналітичного огляду конструкції та функціональних характеристик шестеренних насосів як елементів гідравлічних систем. Проаналізовано закономірності зношування втулок на основі мікрометричних досліджень. Розроблена методика геометричного моделювання втулок та здійснено розрахунок їх об’ємних параметрів. Досліджено залежність об’єму втулок від величини зносів втулок по висоті та по внутрішньому діаметру. Встановлена залежність зміни об’єму втулки від зміни її розмірів. Побудована аналітична модель залежності об’єму втулки від основних геометричних параметрів. Обґрунтувана доцільність використання способу осаджування як ефективного інженерного рішення при відновленні конкретних деталей, а саме, втулок шестеренних насосів гідравлічних систем автотракторної техніки.