Мехатронний аналіз роботи пневмогравітаційного сепаратора зернових сумішей - Нєдєльський, Д. С.; Петренко, Д. І.; Лещенко, С. М.; Васильковський, О. М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
За результатами проведеного аналізу результатів наукових досліджень в сфері післязбиральної обробки зернових сумішей виявлено, що на сьогодні питання функціонування пневмогравітаційних сепараторів зернових сумішей недостатньо вивчено. Зокрема відсутній мехатронний аналіз роботи даного типу сепараторів з запровадженням системи автоматичного коригування системи, що не дозволяє реалізувати принцип самоадаптації пневмогравітаційної системи до змінних умов процесу пневмосепарації зернових сумішей. З врахуванням цього, в роботі розглянуто мехатронну модель пневмогравітаційного сепаратора зернових сумішей з елементами автоматизації контролю та автокоригуванням процесу очищення зернових культур на основі спроєктованого алгоритму його функціонування.