Дослідження технічних характеристик бездротової мережі Easy Net Everywhere - Смірнов, В. В.; Смірнова, Н. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2025)
Метою статті є публікація результатів дослідження технічних характеристик вузлів бездротової мережі Easy Net Everywhere з використанням недорогих і доступних трансиверів діапазону 2.4 GHz. Для розв'язання задач з управління віддаленими та розподіленими в просторі об'єктами авторами в рамках науково-дослідної теми «Створення мобільної мережі 2.4 GHz з адаптивною аморфною топологією для управління роєм БПЛА і робототехнічних об'єктів», реєстраційний № 0120U104088 було створено бездротову мережу Easy Net Everywhere. Авторами було проведено дослідження технічних характеристик створеної мережі та порівняння їх із характеристиками відомих бездротових мереж. Представлено результати дослідження технічних характеристик вузлів бездротової мережі Easy Net Everywhere спільно з трансиверами NRF24L01+, NRF24L01+PA+LNA, E01-ML01DP5 і E01-2G4M27D. Дослідження технічних характеристик здійснювалося за допомогою вузла-передавача, вузла-приймача, UART-терміналу, вимірювальних приладів та логічного аналізатора. Було досліджено часові характеристики мережі в різних режимах роботи. Було виміряно споживання струму вузлами мережі в режимі передавання даних і в режимі глибокого сну. Було виміряно час входу вузла в режим глибокого сну і час виходу з нього. Результати вимірювання технічних характеристик вузлів бездротової мережі показали, що мережа Easy Net Everywhere має технічні характеристики, які дають змогу вирішувати широке коло завдань. Наведено рекомендації щодо вибору бітрейта для роботи вузлів у мережі та рекомендації щодо вибору трансиверів для автономних пристроїв, які використовують живлення від батарей. Уперше було досліджено технічні характеристики бездротовий мережі Easy Net Everywhere. Результати дослідження показали значну перевагу характеристик досліджуваної мережі над мережами, розглянутими у статті. Цінність дослідження полягає в тому, що розробники та констуктори пристроїв і систем спеціального призначення отримують інформацію про можливості досліджуваної мережі. Однак, отримані технічні характеристики вузлів бездротової мережі мережі Easy Net Everywhere є неповними без даних про максимальну дистанцію стабільного зв'язку між вузлами мережі. Тому метою подальших досліджень є отримання даних про максимальну дистанцію взаємодії вузлів мережі.