Функціональний портрет шестеренної гідравлічної машини - Підгаєцький, М.М.; Щербина, К.К.; Кириченко, А.М.; Годорожа, В.А.; Джус, Т.П. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2023)
Одним із важливих питань розвитку машинобудування є підвищення ефективності функціональних показників різного роду механізмів, серед яких гідравлічні шестеренні насоси та мотори. Особливу увагу необхідно звертати на показники об’ємної подачі та крутного моменту. Одним із шляхів є дослідження взаємовпливу вихідних параметрів функціонування шестеренної гідравлічної машини. Одними із основних параметрів, котрі визначають функціональні показники роботи шестеренної гідравлічної машини є об’ємна подача, потужність та крутний момент, котрі в свою чергу утворюють загальний коефіцієнт корисної дії. Для визначення впливу обумовлених показників на загальний коефіцієнт корисної дії та підвищення ефективності функціонування шестеренної гідравлічної машини необхідно побудувати функціональний портрет. Отриманий функціональний портрет дасть можливість визначити показник оптимізації роботи шестеренної гідравлічної машини, як в режимі насоса, так і в режимі мотору. В свою чергу, він дозволить поєднати кореляційні залежності між собою. Для отримання оптимальних показників для побудови функціонального портрету розроблена схема діагностування шестеренної гідравлічної машини в режимі насос-мотор та приведені алгоритм їх роботи. В результаті побудови функціонального портрету шестеренної гідравлічної машини в режимі насосу встановлено, що її функціонування не має інерційності та параметри мають стабільний характер. В свою чергу функціональний портрет шестеренної гідравлічної машини в режимі мотору має зону інерційності, котра в залежності від моменту пуску може мати сталий або не сталий характер.