Визначення оптимальної точки приєднання сонячної електростанції до електричної мережі методом комп’ютерного імітаційного моделювання - Плєшков, П.Г.; Зінзура, В.В.; Плєшков, С.П.; Солдатенко, В.П. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2023)
Метою даного дослідження є мінімізація негативного впливу сонячної електростанції на значення усталеного відхилення напруги та рівень втрат електроенергії шляхом визначення оптимального місця її приєднання до розподільної електричної мережі. В роботі для вирішення задачі оптимального розміщення відновлюваних джерел електроенергії в електричних мережах пропонується застосовувати метод комп’ютерного імітаційного моделювання. Розроблені комп’ютерні імітаційні моделі розподільної електричної мережі з сонячною електростанцією, які дали змогу визначити оптимальне місце приєднання сонячної електростанції виходячи із значень величини втрат потужності в елементах електричної мережі на рівень усталеного відхилення напруги. Результати комп’ютерного моделювання електричної мережі з сонячною електростанцією підтвердили необхідність врахування не лише значень усталеного відхилення напруги, але і величини втрат електричної енергії в елементах мережі в процесі вибору місця встановлення сонячної електростанції.