Вплив роботи трансформаторів напруги підстанцій 35/10 кВ на похибки системи обліку електроспоживання - Котиш, А.І.; Зінзура, В.В.; Гарасьова, Н.Ю.; Савеленко, І.В.; Котиш, О.Ф. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2023)
Роботу присвячено питанню оптимального функціонування систем обліку електроспоживання в умовах ринкових відносин та пов’язаною з цим проблемою надійного й раціонального використання режимів роботи трансформаторів напруги. Досліджено вплив параметрів силових трансформаторів на роботу системи комерційного обліку електричної енергії при встановлені трансформаторів струму і напруги на різних рівнях напруги. Визначено, що завантаження силового трансформатора та схема включення його обмоток впливає на величину похибки вимірювальних каналів в автоматизованих системах контролю і обліку електроенергії. Проаналізовано можливість організації системи обліку електроспоживання при відсутності трансформаторів напруги на високій стороні підстанції та розраховано можливий недооблік електроенергії у цьому випадку.