Експериментальна установка для дослідження ефективності змішування сипких матеріалів гвинтовими робочими органами з додатковими елементами - Гудь, В. З.; Никитюк, А. Г.; Боровік , А. Є.; Головатий, А. О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
У статті представлено розроблену та виготовлену конструкцію експериментальної установки для дослідження і вибору раціональних параметрів процесу одночасного транспортування та змішування сипких матеріалів гвинтовими робочими органами з додатковими елементами. Розроблена установка для дослідження ефективності змішування сипких матеріалів гвинтовими робочими органами з додатковими елементами включає трисекційний бункер, який дозволяє проводити дослідження неоднорідності змішування двох- та трьохкомпонентних сумішей, і має можливість регулювати швидкість просипання окремих компонентів. Також експериментальна установка надає можливість зміни кута нахилу вітки гвинтового конвеєра в межах від 0 до 60 град., частоту обертання гвинтового робочого органу в межах від 0 до 1400 об/хв., а також дослідження якості змішування сипких матеріалів гвинтовими робочими органами оснащених додатковими елементами, зокрема Г-подібними елементами висотою 10, 20 та 30 мм. Конструкція експериментальної установки оснащена перетворювачем частоти Altivar 71, з допомогою якого надано можливість керування частотою обертання шнека оснащеного змішувальними елементами та збору необхідних дослідних даних в ПК. Керування частотним перетворювачем Altivar 71 відбувається з ПК за використання програмного забезпечення PowerSuite. Використання експериментальної установки для дослідження і вибору раціональних параметрів процесу одночасного транспортування та змішування сипких матеріалів гвинтовими робочими органами з додатковими елементами оснащеної частотним перетворювачем Altivar 71 дозволяє досліджувати продуктивність процесу одночасного транспортування-змішування сипких матеріалів, витрати потужності приводу, обертовий момент на валу електродвигуна установки, а також після проведених вимірів, коефіцієнт неоднорідності отриманих сумішей.