Оптимальний комплекс операцій технічного обслуговування і ремонту для підвищення надійності вузлів, систем та агрегатів мобільних машин - Аулін, В.В.; Ляшук, О.Л.; Гриньків, А.В.; Лисенко, С.В.; Міронов, Д.В.; Слободян, Л.М.; Рогатинський, Р.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2023)
В роботі розглядаються удосконалення форм та методів організації систем технічного обслуговування і ремонту мобільних машин для підвищення їх надійності оптимізацією операцій діагностування та контролю технічного стану їх вузлів, систем і агрегатів. В запропонованій централізованій системі технічного обслуговування і ремонту машин лежать принципи виробництва та характеризується широким використанням технологічних комплексів операцій системи технічного обслуговування і ремонту вузлів, систем, агрегатів і мобільних машин в цілому. Здійснене порівняння методики реалізації запропонованої системи технічного обслуговування і ремонту та відомої у світі методики RCM (Relability – centered Maintenance), орієнтованої на певний рівень надійності. Наведено схеми технологічного процесу реалізації комплексу операцій технічного обслуговування і ремонту за одноетапним і багатоетапним контролем технічного стану вузлів, систем, агрегатів і мобільної машини в цілому. Розроблено алгоритм прийняття рішень для процесів комплексу операцій технічного обслуговування і ремонту. З’ясоване технологічне та інформаційне забезпечення комплексів операцій технічного обслуговування і ремонту вузлів, систем, агрегатів мобільних машин. Виявлена роль оператора-діагноста щодо ймовірності отримання помилок 1-го і 2-го роду дефектів деталей, а також використання комп’ютеризованих робочих місць. Показано, як ці фактори впливають на рівень надійності вузлів, систем, агрегатів і мобільних машин в цілому.