Застосування швидкотвердіючих цементних складових в бетонах при зведенні будівель та споруд на об’єктах в будівництві - Скриннік, І. О.; Федотова, М. О.; Дарієнко, В. В.; Яцун, В. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
У статті розглянуто сучасні підходи до створення швидкотвердіючих цементних сумішей на основі портландцементу, а також застосування таких бетоних сумішей в якості моноліту в будівництві. Проаналізовано проблеми забезпечення інтенсивного набору міцності бетону в ранні строки твердіння за умов підвищеної рухомості бетонних сумішей. Обґрунтовано доцільність застосування нанотехнологічної концепції керування структуроутворенням цементного каменю з метою регулювання кінетики гідратаційних процесів та формування щільної мікроструктури бетону.