Сучасні методи покращення організації пасажирського транспорту на міських та приміських маршрутах - Цимбал, С. В.; Глиняний, В. С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
У статті досліджуються підходи до підвищення ефективності інтеграції пасажирських транспортних систем, зокрема міжміського та місцевого сполучення. Проаналізовано ключові проблеми, пов’язані з недостатнім розвитком інфраструктури, неузгодженістю транспортних послуг і складністю організації пересадок між різними видами транспорту. Розглянуто рішення щодо розвитку транспортних вузлів, оптимізації маршрутної мережі та покращення взаємодії між різними видами транспорту. Особливу увагу приділено підвищенню якості місцевих транспортних послуг, зокрема через інтегроване планування розкладів, збільшення частоти руху та впровадження прямих сполучень. Висвітлено заходи щодо вдосконалення пересадкових пунктів, включаючи розвиток інфраструктури, підвищення рівня комфорту та забезпечення доступності для всіх категорій пасажирів. Досліджено сучасні підходи до організації квиткування та тарифної політики, зокрема впровадження інтегрованих квитків, смарт-карток і цифрових сервісів. Значну увагу приділено інформаційному забезпеченню, маркетинговим стратегіям і створенню єдиного інформаційного простору для користувачів транспортних послуг. Також розглянуто організаційні та регуляторні заходи, спрямовані на координацію діяльності різних транспортних операторів, розвиток партнерства та удосконалення системи управління галуззю. Визначено, що комплексне впровадження інфраструктурних, технологічних та управлінських рішень сприяє підвищенню ефективності транспортної системи, скороченню часу подорожі, зниженню витрат і покращенню комфорту та безпеки пасажирів.