Розроблення гвинтових робочих органів змішувачів - Гудь, Віктор Зіновійович; Довбуш, Анатолій Дмитрович; Брикса, Андрій Олегович; Никитюк, Андрій Георгійович; Бучинський, Володимир Михайлович (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
У статті проведено структурно-схемний синтез гвинтових робочих органів змішувальних агрегатів. Шляхом експертного аналізу факторів, що детермінують ефективність гомогенізації, ідентифіковано ключові морфологічні ознаки та встановлено системні взаємозв'язки між ними. На основі результатів системного аналізу розроблено морфологічну матрицю конструктивних параметрів, яка стала теоретичним базисом для побудови структурно-функціональної моделі механічної системи «гвинтовий робочий орган змішувача». Визначено, що функціональні можливості гвинтових робочих органів змішувачів визначаються їх компонувальною схемою. Зокрема одиничне використання реалізує суміщення процесів переміщення та змішування матеріалу, а групове, за умови застосування декількох гвинтових робочих органів змішувачів із протилежним або різнонаправленим вектором руху в межах одного технічного пристрою, забезпечує інтенсифікацію виключно змішувальної функції. В ході реалізації структурно-схемного синтезу було виокремлено такі домінуючі морфологічні ознаки конструктивних елементів гвинтових робочих органів змішувачів: конструкція гвинта; жорсткість гвинта; комбінація гвинта; за кількістю спіралей; крок гвинта; діаметр гвинта; профіль спіралі; тип гвинта; спосіб кріплення елементів. Застосований підхід дозволив згенерувати низку високоефективних конструктивних рішень, спрямованих на інтенсифікацію процесу змішування. До них належать робочі органи з додатковими елементами, лопатеві з регульованими та нерегульованими отворами просипання, пружно-еластичні та безвальний. Наукова новизна та практична значущість розробок підтверджена 9 патентами України на корисну модель та 2 заявками на отримання охоронних документів.