Параметрично-критеріальна модель процесу садіння коренеплодів у карусельній машині - Іванов, Олег Миколайович; Лапенко, Тарас Григорович; Крохмаль, Владислав Олександрович (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
Садіння маточних коренеплодів буряків для отримання насіння потребує узгодження конструктивних і режимних параметрів карусельних садильних машин з метою забезпечення стабільності технологічного процесу та збереження посадкового матеріалу. Метою роботи є теоретичне обґрунтування процесу садіння коренеплодів у карусельній машині та розроблення параметрично-критеріальної моделі, що дозволяє визначати область допустимих параметрів її роботи. У дослідженні використано аналітичне моделювання механічних процесів, кінематичний і силовий аналіз та критеріальний підхід до оцінювання працездатності процесу садіння. У результаті отримано інженерно-критеріальну модель процесу садіння, яка забезпечує аналітичне визначення області допустимих параметрів карусельної машини та кількісну оцінку надійності режимів її роботи. Запропоновано функцію запасу працездатності, що дозволяє ідентифікувати лімітуючі фізичні та технологічні фактори і створює основу для оптимізації режимів садіння за умови збереження стабільності процесу. Наукова новизна роботи полягає у розробленні параметрично-критеріальної моделі процесу садіння маточних коренеплодів у карусельній машині, а практична значущість — у можливості її використання при проєктуванні та раціональному налаштуванні карусельних садильних машин для насінництва буряків.