Дослідження процесу сепарації зерна на конічній перфорованій поверхні - Степаненко, Сергій Петрович; Котов, Борис Іванович; Кузьмич, Альвіан Ярославович; Мельник, Віталій Анатолійович; Кудринецький, Ростислав Борисович; Попадюк, Ігор Семенович (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
У статті представлено теоретичне дослідження процесу сепарації зернового матеріалу на конічній перфорованій поверхні вібровідцентрового сепаратора. Проаналізовано сучасні підходи до пневмовідцентрової та вібровідцентрової сепарації, виділено основні фактори, що впливають на ефективність поділу зернових сумішей. Розроблено математичну модель руху частинки по обертовій конічній поверхні, враховано дії відцентрових, гравітаційних та сил тертя і отримано відповідні диференціальні рівняння руху. На основі цих рівнянь визначено граничну швидкість проходження частинок через отвори та залежність довжини робочої поверхні конуса від геометричних і кінематичних параметрів. Результати досліджень можуть бути використані для проектування високопродуктивних сепараторів з оптимізованими робочими органами.