Проєктування трансформаційних контейнерів з метою ефективного перевезення габаритних вантажів автотранспортними засобами - Гевко, Іван Богданович; Сташків, Микола Ярославович; Довбуш, Тарас Анатолійович; Левкович, Михайло Генадійович; Гевко, Ігор Богданович (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
У межах дослідження реалізовано структурно-схемний синтез трансформаційних контейнерів. Із застосуванням методів морфологічного аналізу розроблено морфологічну таблицю ознак конструктивних елементів та сформовано модель механічної системи «Трансформаційний контейнер». На основі результатів експертного оцінювання ідентифіковано пріоритетні морфологічні ознаки, що визначають конфігурацію об’єкта. Систематизація зазначених ознак дозволила згенерувати низку варіантів конструкцій, зокрема з функціями вертикальної та горизонтальної трансформації. Такі технічні рішення забезпечують можливість ефективного транспортування габаритних вантажів або спеціальної техніки в закритому (маскованому) стані з використанням автотранспортних засобів. Також в роботі проведено дослідження напружено-деформованого стану трансформаційних контейнерів яке показало, що рівень напружень у розгорнутому стані контейнера сягає сотень МПа, що на порядок перевищує показники у складеному стані. З метою підвищення жорсткості та несучої здатності конструкції обґрунтовано необхідність інтеграції додаткових елементів жорсткості (перемичок). Зокрема, для розсувного контейнера з габаритними розмірами 5х2х1м встановлено доцільність встановлення додаткових перемичок у зонах четвертого та восьмого напрямних елементів. Це дозволяє оптимізувати розподіл внутрішніх зусиль та забезпечити надійність експлуатації системи при максимальних експлуатаційних навантаженнях.