Lean & Green підходи в удосконаленні логістики транспортних підприємств - Йовченко, Алла Василівна (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
Розглянуто можливості підвищення ефективності роботи транспортних підприємств шляхом впровадження ощадливого виробництва (Lean) та зеленої логістики (Green). Наведено інструменти Lean-логістики: 5S, Sustainable Transportation Value Stream Map (STVSM), Kanban, Just-in-Time та Kaizen, за рахунок яких на транспортних підприємствах може відбуватись скорочення порожніх пробігів, оптимізація маршрутів, зменшення надлишкових запасів, втрат часу та ін. Поєднання Lean та Green логістики, використання енергоефективних видів транспорту, цифрових систем управління логістичними потоками та вимог законодавства до екологічних норм зовнішнього довкілля призводить до зниження витрат та вуглецевого сліду логістичних операцій. Розроблено аналітичну модель логістичного вузла для оцінки його роботи при відмові та ремонті рамп, що дозволяє кількісно оцінити пропускну здатність системи. Наведено шляхи вирішення проблеми.