Оцінювання факторів ризику та удосконалення технології перевезення температурно чутливих вантажів у рефрижераторних контейнерах - Кульова, Дар’я Олександрівна; Бойко , Марія Вікторівна; Косякевич, Дмитро Петрович (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2026)
У статті розглянуто питання оцінювання небезпечних ситуацій та факторів ризику під час перевезення температурно чутливих вантажів у рефрижераторних контейнерах автомобільним транспортом, а також розроблення рекомендацій щодо удосконалення технології перевезення у системі холодового ланцюга постачання. Визначено фактори ризику перевезення температурно чутливих вантажів у рефрижераторних контейнерах у системі холодового ланцюга постачання різними видами транспорту та при їх взаємодії, що може бути враховано під час організації інтермодальних, мультимодальних і комбінованих перевезень. Проведено класифікацію факторів ризику за характером їх походження та виділено три основні групи: людські, техніко-технологічні та природно-кліматичні. На основі виділених факторів визначено перелік небезпечних ситуацій, характерних для автомобільного транспортування рефрижераторних контейнерів. Оцінювання їх критичності виконано із застосуванням методів аналізу видів і наслідків відмов та їх критичності (FMEA/FMECA) із використанням експертного оцінювання параметрів тяжкості наслідків, імовірності виникнення та можливості своєчасного виявлення відхилень. На основі експертного ранжування розраховано пріоритетне число ризику (RPN), що дозволило здійснити упорядкування небезпечних ситуацій за рівнем їх критичності. За результатами дослідження розроблено комплекс організаційних та технічних рекомендацій, спрямованих на зниження ризиків під час перевезення рефрижераторних контейнерів. Зокрема, запропоновано впровадження систем дистанційного моніторингу температурних параметрів, забезпечення безперервного енергоживлення холодильного обладнання, удосконалення процедур завантаження та підвищення контролю за технологією вантажних операцій. Реалізація запропонованих заходів сприятиме підвищенню надійності функціонування cold chain logistics та забезпеченню схоронності температурно чутливих вантажів.