Комбінована система автоматичної стабілізації потоку хлібної маси на вході молотарки зернозбирального комбайну - Осадчий, С.І.; Віхрова, Л.Г.; Каліч, В.М.; Мірошніченко, М.С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
Проведені у даній статі дослідження присвячені вирішенню актуальної проблеми завантаження зернозбирального комбайну хлібною масою на вході молотарки. Досягти мінімального рівня коливань потоку хлібної маси на вході молотильно-сепаруючого пристрою можна тільки у відповідним чином спроектованих оптимальних багатовимірних системах стабілізації. При цьому слід застосовувати методи динамічного проектування та аналітичного конструювання за побудови подібних систем. Ми запропонували поширити експериментально-аналітичний підхід до проектування оптимальних систем стабілізації до випадку, коли на вході до молотарки зернозбирального комбайну відбуваються мінімальні коливання потоку хлібної маси. У результаті розробили та впровадили оптимальну комбіновану систему автоматичної стабілізації зі зворотним зв'язком по відхиленню від середнього значення потоку хлібної маси та корекцією відповідно до зміни виходу. Для виконання наведених досліджень використали метод аналізу якості стабілізації при випадкових стаціонарних впливах, а це дозволило розрахувати нормовані показники якості стабілізації. З метою мінімізації коливань потоку хлібної маси необхідна розробка якісно нових комбінованих систем автоматичної стабілізації на базі поєднання систем точного землеробства з системами глобального позиціонування рухомих об’єктів, враховуючи можливості аерокосмічної фотозйомки. Структура та параметри багатовимірних систем стабілізації мають бути знайдені у результаті виконання синтезу оптимальних систем автоматизації, враховуючи при цьому особливості динаміки гідротрансмісії зернозбирального комбайну, змінний характер рельєфу поля, точність та інерцію датчиків, урожайність у реальних умовах збирання урожаю.