Аналіз тенденцій довготривалих змін кліматичних навантажень - Гордеєв, В.М.; Кордун, О.І.; Пашинський, В.А.; Пашинський, М.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки, 2024)
За результатами метеорологічних спостережень протягом 1950…2020 років проаналізовані зміни в часі характеристичних значень вітрового тиску та ваги снігового покриву. Попри значні відмінності для різних метеостанцій та різних періодів спостереження, спостерігається загальна тенденція до зменшення навантажень протягом останніх 70 років. Враховуючи несистематичний характер та порівняно невелику інтенсивність виявлених змін, рекомендовано для нормування навантажень об'єднувати дані, отримані в усі періоди спостережень.